Avuí us vull parlar del Bokeh, que va relacionat amb l'última entrada en la que vaig parlar sobre el DOF.
Que és el Bokeh? Literalment significa desenfoc, i prové de la paraula boke (japonés). Aplicat a la fotografia, el bokeh es una qualitat pròpia dels objectius, i te a veure amb la qualitat del desenfoc que produeix (independentment de la quantitat de desenfoc). Cada objectiu te un bokeh diferent, i per exemple, els teleobjectius catadriòptics tenen un bokeh molt particular, fins al punt de que es pot saber visualment que la foto està feta amb aquest tipus d'objectius
Podeu observar que el fons desenfocat (bokeh) té cercles, i aixó es una característica dels objectius catadrióptics.
Que definex que un objectiu tingui millor o pitjor bokeh?
Hi han particularitats que si poden incidir en la qualitat final del bokeh, per exemple les llàmines que te el diafragma. Un objectiu amb diafragma de 7 llàmines obtindrà un bokeh menys estètic que un amb 9 llàmines (averigueu quantes te els vostres objectius!!!). La disposició òptica de cada objectiu també es un punt a tenir en compte. Els obejectius macros normalment tenen un bokeh molt bó, els que començeu a utilitzar-los ho podreu comprobar.
També vull remarcar la existència d'objectius amb peculiaritats específiques per controlar els desenfocs.
- Nikkor 105mm f/2D AF DC- Nikkor : Cliqueu per veure l'imatge. Les inicials DC volen dir Control de Desenfoc. També existeix la focal 135mm.
I, indiscutiblement, l'objectiu més especific que s'ha fabricat per controlar el bokeh:
- Minolta - Sony 135 f2.8 T4.5 STF: aquest objectiu té dos diafragmes, un per controlar el desenfoc, i un altre per controlar la qualitat del desenfoc.
Us poso un exemples on podeu apreciar el bokeh del objectiu macro que habitualment faig servir. Tanmateix, si cliqueu AQUÍ podeu veure les fotos del grup Bokeh de Flickr.
4 comentaris:
Molt interessant !!!, es bo que de quan en quan apareguin al blog temes tècnics i així poder aprendre coses noves.
Felicitats !!!
Els aspectes tècnics com las critiques constructives ajuden a millora, moltes gracies
No n'havia sentit a parlar mai d'aquesta tècnica ... molt interessant. (Vaig a veure si trobo les llàmines del meu objectiu,... però on les busco? jeje)
Molt interessant, Juanjo.
Publica un comentari a l'entrada