23 de desembre, 2013

Stromboli

Aquest estiu vaig tenir la oportunitat de conèixer Sicília, i una de les visites que em van impactar va ser la illa-volcà d'Estròmboli. Veure les erupcions en directe que cada 15-20 minuts es produeixen no hi han paraules......Us deixo una imatge en B/N de la illa vista des de el vaixell que ens va portar fins allà.




Una mica d'informació:

Stròmboli és una petita illa volcànica italiana que forma part de l'arxipèlag de les Eòlies, al mar Tirrè, al nord de la costa de Sicília.
L'illa, situada a l'extrem nord-oriental de l'arxipèlag, té una extensió de 12,6 quilòmetres quadrats. Administrativament l'illa forma part del municipi de Lipari. És l'única de les illes Eòlies en què el volcà, de 924 m d'altitud, continua actiu i és protagonista de contínues erupcions. El seu volcà ha donat nom als volcans estrombolians.
Stròmboli ha estat habitada des de l'antiguitat més remota i la seva economia s'ha basat en la producció agrícola de vinya i oliveres i la pesca. Al segle XIXl'illa arribà a tenir una població de 4.000 habitants.
L'empitjorament de les condicions econòmiques i les importants erupcions des anys 30 del segle XX comportaren que bona part dels habitants de l'illa emigressin, sobretot a Amèrica i Austràlia.
Els habitants actuals de l'illa són 400, tot i que a l'estiu la població pot arribar als 4.000. Els principals nuclis habitats que queden a l'illa són San Vincenzo i Ginostra, que no estan comunicats per terra a causa de l'activitat volcànica contínua i només s'hi pot arribar per mar.
El 1949, el cineasta Roberto Rossellini hi filmà la pel·lícula Stromboli terra di Dio, protagonitzada per Ingrid Bergman, fet que contribuí a donar a conèixer l'illa.
També Jules Verne utilitzà l'illa en la seva novel·la Viatge al centre de la terra, fent que els protagonistes emergissin del seu viatge subterrani justament al volcà de Stromboli.